Februari 2021 is nieuw parkeerbeleid voor de binnenstad van kracht geworden. Dit is geen succes geworden, integendeel!  Volop ontevreden bewoners, bezoekers en ondernemers. 

More...

Mensen snappen niet waarom gekozen is voor het wijzigen van de parkeersituatie in de binnenstad. Ja, het was soms druk om te parkeren, maar een echt probleem was er niet. Dit in tegendeel tot de situatie na ingang van het gewijzigde parkeerbeleid, toen ontstond een golf van onvrede en onrust bij bewoners, bezoekers en ondernemers.

LvdD heeft met bewoners, bezoekers en ondernemers hierover gesproken. We hebben toen een aantal zaken gesignaleerd die niet goed lopen:

  • teveel verschillende zones, die niemand goed begrijpt en ook volkomen onnodig voor een kleine stad als Woerden,
  • veel bewoners die hun parkeervergunning kwijtraken, 
  • uitsterfbeleid van veel parkeervergunningen,
  • hogere prijs voor bestaande parkeervergunningen voor mensen die niet dicht bij het Kerkplein wonen,
  • lagere prijs voor mensen die in de dure appartementen rond het Kerkplein wonen,
  • geen laad/los mogelijkheid voor klanten en leveranciers bij zaken in bijvoorbeeld de Nieuwstraat,
  • Geen mogelijkheid voor parkeren voor mensen die een vakman hebben besteld om werk voor ze te doen, etc…..

LvdD heeft hierover vragen gesteld aan de toenmalige wethouder parkeren. Ook hebben wij eind 2021 een motie gemaakt die is aangenomen in de Raad. Hierdoor werd het eerste uur in de parkeergarage gratis vanaf half november 2021. Dit om bezoekers weer naar Woerden te lokken en ondernemers aan klandizie te helpen. Deze maatregel is een groot succes geworden en nog steeds is de parkeergarage beter bezet dan voorheen. Ondanks dat de maatregel inmiddels weer is ingetrokken, omdat dit teveel aan gemeentelijke inkomsten opslokte.

Wat wij graag zouden zien is dat het gratis parkeren weer terug komt en dan het tweede uur gratis. Ook willen wij graag de beloofde evaluatie van het parkeerbeleid. Nodig zijn ook maatregelen die het beleid eenvoudiger en beter maken.  Zoals bijvoorbeeld al die verschillende zones. Maak er eenvoudig 2 zones van: één zone voor bewoners en één zone voor bezoekers en dat duidelijk communiceren zodat iedereen weet waar hij/zij aan toe is. 


Door:

Lenie van Leeuwen

Fractievoorzitter Lijst van der Does