De gemeentelijke organisatie heeft het moeilijk. In de afgelopen jaren zijn er diverse reorganisaties geweest, die helaas onvoldoende resultaat hebben opgeleverd en de gemeentelijke organisatie functioneert niet goed en heeft last van een personeelstekort.

More...

De Gemeenteraad heeft dit probleem gesignaleerd en heeft in november 2022 voor een motie gestemd om een werkgroep organisatie op te richten, daar heb ik, Monique Verheyen, als afvaardiging van LijstvanderDoes plaats ingenomen.

 

De eerste bevindingen van de werkgroep liegen er niet om. De organisatie kampt met een groot verloop. Voorts zijn taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden onvoldoende duidelijk. Er is en wordt veel geld uitgegeven aan werving en selectie, maar de achterpoort staat open, waarbij medewerkers die zijn aangenomen met dezelfde vaart weer vertrekken. De organisatie blijkt onvoldoende in staat zijn om haar medewerkers te boeien en te binden. 

 

Wethouder Pennarts, die de gemeentelijke organisatie in haar portefeuille heeft, heeft onlangs een voorstel ingediend om naast het extra geld wat reeds is uitgegeven aan de gemeentelijke organisatie nog eens 2 miljoen extra toe te voegen, die met name zal worden gebruikt om de personele tekorten aan te zuiveren.

 

Lijst van der Does heeft met enige terughoudendheid met een gefaseerde beschikbaarheidsstelling van gelden ingestemd om de problemen te boven te komen. Echter maakt LijstvanderDoes zich wel grote zorgen, omdat een goed plan om de organisatie zelf aan te pakken nog ontbreekt. Er zal dan ook niet meer geld beschikbaar worden gesteld voordat er een plan met heldere doelstelling op tafel ligt, want alleen medewerkers aannemen is niet de oplossing als de rest van de problematiek om tot een gezonde organisatie te komen niet ook wordt aangepakt.

In dit perspectief moet dan ook het artikel worden geplaatst, dat afgelopen donderdag 13 juli in de media verscheen met als titel “Personeelsgebrek nekt bouwplannen” dat ook eerder al op 7 juli in het AD heeft gestaan.

Klik hier voor het originele bericht uit het AD. 

Het is de mening van LijstvanderDoes dat de problemen, die op dit moment in de uitvoering van diverse zaken waaronder de bouwplannen dus niet alleen te wijten zijn aan een personeelsgebrek, maar het personeelsgebrek slechts een onderdeel is van een veel groter probleem.

 

In de laatste raadsvergadering van 6 juli jl waar het voorstel van wethouder Pennarts ter stemming is gebracht en met een aantal wijzigingen is geaccepteerd heb ik mijn twijfel aangegeven of het zelfreinigend vermogen van de huidige organisatie groot genoeg is om zichzelf opnieuw uit te vinden en tevens aangegeven dat het volgens mij raadzaam zou zijn, dat de directie daarbij zal worden ondersteund met externe kennis en ervaring.

 

Door:

Monique Verheyen

Raadslid LijstvanderDoes